5 Tips: SOS, mijn plant is in nood!

 

Herken je dat? Je loopt rustig langs je plant, je kijkt om, en opeens BAM! Ze hangt erbij alsof ze het leven heeft opgegeven. Wellicht twijfel je er nu aan of je haar niet beter weg kan doen, maar geen paniek! Vele planten zijn goed te redden met wat liefde en aandacht.
We gaan je een aantal tips geven om ervoor te zorgen dat jij weet wat je op zo’n moment kan doen, zodat je plant binnenkort weer staat te stralen.

1. Wat is er aan de hand met mijn plant?

Er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden waarom je plant niet staat te stralen. Hier zijn een aantal factoren waar je naar zou kunnen kijken, zodat je een goede diagnose kan stellen.

Waar staat je groene vriend? De locatie van een plant is erg belangrijk in je huis. Wist je dat planten niet houden van verhuizen? Ook je plant een meter of twee verplaatsen, is een kleine verhuizing voor je plant. De plant kan opeens op de tocht staan, de temperatuur kan anders zijn en het licht kan net iets meer of minder op de bladeren schijnen. Voor ons is dit allemaal niet zo heftig. Maar voor onze groene vrienden is dat het wel!
Sommige planten staan bijvoorbeeld bekend als schaduwplanten. Maar, let op! Dit betekent niet dat ze in het donkere hoekje onder het kleine kantelraam in de badkamer willen staan. Als je planten wilt zien stralen, zorg er dan ook voor dat ze wat lichtstralen krijgen! Ook wanneer het schaduwplanten zijn.

De temperatuur speelt natuurlijk ook een rol. Zoek eens op welke temperaturen je plant waardeert en controleer hoe warm -of koud- het is waar ze momenteel staat. Dit geldt ook voor luchtvochtigheid. Sommige planten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, van toch minstens 50%. Om dit te controleren kun je online vele meters vinden waarop je de temperatuur en de luchtvochtigheid kan aflezen!

Naast de locatie, luchtvochtigheid en temperatuur kun je jezelf nog een paar dingen afvragen. Wanneer heeft je plant water gekregen? En hoe geef jij je plant water? Om meer informatie te krijgen over het watergeven van planten kun je de blog ‘5 Tips: watervaardigheden’ eens bekijken.

Ook het seizoen kan een grote rol spelen in hoe je plant zich voelt. In de winter verliezen sommige planten nou eenmaal wat bladeren. Jammer? Ja zeker! Maar soms helemaal niks aan te doen. In de winter hebben planten overigens veel minder liefde van ons nodig. Het geven van voeding of te veel water in de winter kan een plant helaas niet aan. Heb daarom geduld in de winter. Dan zal je in de lente wellicht beloond worden met nieuwe groei!

Ten slotte is een veelvoorkomend probleem van verdrietige planten: beestjes. Kijk goed op de steel van je plant, onder en op de bladeren en in de potgrond. Zie je daar vreemde bolletjes, plekjes of vele witte stipjes? Dan is de kans groot dat je met ongewenste beestjes te maken hebt. Om dit goed te controleren, kun je het beste een vergrootglas gebruiken.

Mocht je er nou achter zijn gekomen dat je iets te veel hebt gegeven, zoals water of voeding, ververs dan de potgrond, knip lelijke bladeren weg onder aan de steel en plaats haar op een plekje waar je denkt dat ze gelukkig zal worden. Met wat geluk en geduld komt ze er dan weer bovenop.

2. Terug in de tijd

Denk even terug in de tijd. Ben je in de afgelopen weken verhuist? Heb je de plant verplaatst of is de ruimte waarin je plant staat veranderd? Dan is je plant wellicht in shock.
Ook kunnen dieren voor schade zorgen. Wellicht loopt je kat of hond met enige regelmaat net iets te dicht langs je groene vriend. Maar ook het bijten aan bladeren of het graven in de potgrond zal je plant zeker niet waarderen.

3. Wortel-grondig

Potgrond is misschien niet het leukste onderwerp wanneer je denkt aan het verzorgen van je planten, maar toch heel erg belangrijk! Mocht je te veel water hebben gegeven, kun je de wortels het beste controleren voor het verpotten: zijn ze nat en slap? Dan zijn ze aan het rotten. Dit kun je eraf snijden voor je de plant verpot. Kijk daarnaast ook naar welke potgrond je gebruikt! Je wil bijvoorbeeld voor een cactus geen potgrond gebruiken die veel vocht vasthoudt, want dat zorgt voor problemen in de toekomst.

4. In de boeken gaan we zoeken

Mocht je dit nog niet gedaan hebben, lees je eens in over je plant. Waar komt ze vandaan? Wat heeft ze nodig? Welke problemen komen vaak bij de desbetreffende plantensoort voor? Alles is tegenwoordig online te vinden, maar je zal er wel naar moeten zoeken!

5. Komen en gaan

Soms moeten we accepteren dat niet alle planten te redden zijn. Sommige komen blij aan en zullen te vroeg bij ons weg gaan. Planten leven nou eenmaal, en daar komt de dood soms bij kijken. Gelukkig zijn er genoeg planten om te adopteren, zodat we het opnieuw kunnen proberen.

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.