Hoeveel water heeft een plant nodig?
Dat je planten water nodig hebben, staat vast. Evenals dat het water geven vaak lastiger is dan we denken. Het geven van te veel water is dan ook niet voor niets doodsoorzaak nummer 1 van kamerplanten.
Maar hoeveel water heeft je plant nodig?
Hoe weet je of je plant genoeg heeft?
En wat voor water is het beste voor je plant?
Wij zullen ons best doen je wat antwoorden te geven, zodat je na het lezen van deze blog je zelfverzekerder voelt over je water-vaardigheden.
Hier een paar tips om je watervrees te verminderen:
Inhoudsopgave
Tip 1: Meten is weten
Voel niet enkel de eerste paar centimeter in de potgrond om te kijken of je plant water nodig heeft maar ga naar de diepte waar je denkt dat de wortels zitten. Een vochtmeter is hier ideaal voor en dat zorgt ervoor dat je giswerk geen mis-werk wordt. Soms kan de bovenste laag potgrond kurkdroog zijn, maar staan de wortels nog in vochtige potgrond. Een extra plonsje kan er dan voor zorgen dat de wortels gaan rotten, en dat willen we natuurlijk voorkomen! Controleer de potgrond daarom goed.
Tip 2: Plan van aanpak
Hou je niet vast aan een planning. De hoeveelheid water die je plant nodig heeft verschilt heel erg op basis van een aantal factoren. Denk hierbij aan het seizoen, de temperatuur in de ruimte, de luchtvochtigheid en de grootte van je plant. Een routine check is daarentegen niet verkeerd! Hou jij van structuur? Dan kun je op vaste dagen in de week je planten controleren.
Tip 3: Geen kraanwater
Geef je planten gefilterd water en liever geen kraanwater! Ondanks dat er een aantal planten zijn die tegen kraanwater kunnen en het kraanwater in Nederland van goede kwaliteit is, zitten er mineralen en kalk in het water waar je planten niet van houden.
Heb je je wel eens afgevraagd waarom er van die kleine witte stipjes op het blad zitten? Het zou heel goed kunnen zijn dat dit kalkafzetting is van het kraanwater.
Betekent dit nu dat je voor je planten water moet kopen in de winkel? Nee, gelukkig niet. Waar planten erg van houden is regenwater of aquariumwater. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waarin relatief veel voeding opgenomen kan worden. En in aquariumwater zit vaak een beetje mest, wat je plant ook zeker kan waarderen!
Tip 4: Liever geen koud bad
Als je je water-je-plant vaardigheden helemaal omhoog wil halen, dan kun je je planten water geven op kamertemperatuur. Als voorbeeld zal een Calathea je erg dankbaar zijn, want zij doet graag moeilijk over kraanwater en temperaturen. Wanneer je koud water geeft, bestaat de kans dat je planten hiervan schrikken. De schrik van koud water kan er onder andere voor zorgen dat de plant minder goed groeit.
Tip 5: Even uitlekken
Wanneer je planten hebt die in een kweekpot staan, dan zal het water geven makkelijker voor je zijn. Alle binnenpotten met gaten zorgen er namelijk voor dat overtollig water weg kan lopen. Voordat je het water geeft, kun je daarom het beste de plant uit haar sierpot halen. Zet de plant bijvoorbeeld in de wasbak en giet helemaal rondom de plant zodat de potgrond alles goed kan opnemen. Laat de plant vervolgens uitlekken in de wasbak voordat je deze weer in de sierpot zet.