Stappenplan: het stekken op perliet voor beginners
Planten stekken. Het klinkt zo makkelijk, en dat is het ook mits je de juiste stappen volgt en de juiste benodigdheden voor handen hebt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste kunt stekken op perliet. Wat heb je nodig? Een transparant bakje (of vaasje), perliet, een afsluitbaar plastic zakje, vershoudfolie of stolp, snoeischaar of mesje en desinfectiemiddel.
Inhoudsopgave
Stap 1: Desinfecteer het mesje of de snoeischaar
Door het weghalen van een deel van de plant ontstaat er als het ware een wond aan je plant en je stekje. Wanneer je voor gebruik je snoeischaar of mesje desinfecteert is de kans dat er bacteriën in de wond komen veel minder groot. Daarnaast is er ook minder kans op rot en andere narigheid.
Als voorbeeld voor het stekken op perliet gebruiken we de Monstera Adansonii.
Stap 2: Knip of snijd ongeveer 1 centimeter onder een luchtwortel
Kijk op de foto hieronder hoe een stekje met luchtwortel van de Adansonii eruit ziet. Let op: zorg ervoor dat er naast een luchtwortel (of knobbeltje) ook minstens één blad aan de stek zit.
In sommige gevallen zitten er twee bladeren dicht op elkaar of heb je meerdere luchtwortels. Dat is geen probleem, je hebt dan simpelweg een grotere stek!
De stek formule voor deze plant is: blad + stengel + luchtwortel = stekje!
Stap 3: Je stekbakje met perliet klaarmaken
Nu je het stekje hebt gemaakt, kun je het stekbakje met perliet klaarmaken.
Wat als eerst moet gebeuren is het schoonmaken van het perliet. Dit kan met kraanwater en bijvoorbeeld een vergiet. Je wilt natuurlijk niet dat er viezigheid of stof tussen het perliet zit, dit kan namelijk de luchtcirculatie in het stekbakje hinderen. Ook wil je dat je perliet goed vochtig is wanneer het in het bakje of vaasje gaat. Hierdoor kan je stekje vocht blijven opnemen
Optie 1: Vul je transparante bakje met perliet. Giet hier water bij tot dat er onderop de bodem een laagje water staat. Deze methode is geschikt voor kleine stekjes. Het stekje kun je er dan voorzichtig in drukken zodat deze in het perliet staat.
Optie 2: Je kunt er ook voor kiezen om eerst het bakje ongeveer een kwart te vullen met perliet, dan je stekje vast te houden op de plek in je bakje op de plek waar die ongeveer moet komen. Dit werkt vaak beter wanneer je een groter stekje hebt. Vul vervolgens met je vrije hand perliet bij tot het de gewenste hoeveelheid heeft bereikt en je stekje er in vast staat. Bij deze optie zul je er natuurlijk ook water aan toe moeten voegen.
Het water zal later door het perliet opgenomen worden. Let er daarom op dat je er niet te weinig in doet.
Stap 4: Zorgen voor hoge luchtvochtigheid
Nu je het stekbakje klaar hebt en je stekje in de perliet staat hoef je enkel nog te zorgen voor goede luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het stekje sneller zal groeien en dat het perliet vochtig blijft.
Neem het afsluitbare plasticzakje of gebruik vershoudfolie en schuif deze om je stekbakje zodat de opening aan de bovenkant zit. Open deze eerst één keer per dag voor ongeveer een halfuur zodat deze even kan luchten. Wanneer je liever een stolp gebruikt is dat ook mogelijk.
Plaats het stekbakje op een plek waar deze veel indirect licht krijgt maar beslist geen direct zuiderzonlicht. Mocht je een groeilamp hebben dan kan deze daar ook onder staan. Zorg er ook voor dat de ruimte niet te koud is, dat belemmert de groei.
Stap 5: Geduld is een schone zaak!
Sproei of giet met water zodra het perliet er droog uitziet of wanneer je merkt dat de perliet niet meer goed vochtig is. Dit kun je na 1 dag controleren na het maken van je stekje. De dagen erop kun je dit het beste blijven controleren. Op den duur zul je weten wanneer de perliet wat vocht kan gebruiken of wanneer je het beste even kan luchten. Omdat de omgevingsfactoren in elk huis anders zijn zal dit per persoon, per plant verschillen.
Stap 6: Zodra de wortels minstens 3 centimeter zijn
Zodra je wortels minstens 3 centimeter zijn kun je ze overzetten op een luchtige potgrondmix! Elk plantje heeft zijn eigen favoriete potgrondmix, dus zet je jonge plantje dus niet zo maar in de potgrond! Het handige van het transparante bakje of vaasje is dat je de wortels uiteindelijk kan zien.
Ook kun je ze wat langer in perliet houden, maar wanneer je dit te lang doet zullen de planten die voeding nodig hebben hier niet mooier van worden. Planten hebben voedingsstoffen nodig die perliet en water niet hebben. Het beste is dus om ze na verloop van tijd te verpotten.
De voordelen van het stekken op perliet zijn:
– Perliet is pH neutraal, dat betekent dat het zuiver is en je stekje haar groei niet zal hinderen.
– Perliet laat overbodig water goed doorlopen en neemt genoeg water op, wat de groei van stekjes bevorderd.
– Zuurstof kan door de kleine gaatjes van het perliet heen komen, hier zal de stekje dus ook altijd genoeg van hebben. Bij het stekken op water alleen moet je hier bijvoorbeeld meer rekening mee houden.
– Perliet is een natuurlijk product. Het is een soort vulkanisch glas, wat na verhitting expandeert tot luchtige, lichtgewicht korrels; perlietkorrels. Hierdoor kan het ook veilig gebruikt worden in combinatie met een verwarmingsmat.
– Door perliet krijgt je stekje stevigere wortels waardoor het later makkelijker is om over te schakelen op potgrond.
Monstera adansonii monkey mask gatenplant gewortelde stekjes