Alocasia is een plantengeslacht van knolgewassen met grote, lang gesteelde bladeren. De planten zijn kenmerkend voor hun bladvorm, die kan lijken op een olifantenoor of een pijlpunt, evenals de decoratieve markeringen van de bladeren.
Het geslacht Alocasia omvat 79 verschillende soorten, die allemaal afkomstig zijn uit tropische of subtropische streken van Azië en Oost-Australië, waar ze van nature groeien in gebieden met regenwouden of vergelijkbare klimaten.
Alocasia vond zijn weg naar de Nederlandse huiskamers in de jaren 50, maar heeft vandaag de dag een renaissance gehad en is een populaire plant geworden in moderne huizen. Hoewel de Alocasia-planten relatief groot zijn, hebben ze door hun lange stelen een luchtige en eenvoudige uitstraling.
De verschillende soorten zijn op hun eigen manier decoratief; sommige met zebra-gestreepte stengels, sommige andere met omzoomde bladrand en sommige derde met witte bladtekeningen. Vooral omdat de planten hun populariteit herwonnen hebben.
Verzorging van Alocasia
Alocasia komt oorspronkelijk uit tropische streken, dus het is niet verwonderlijk dat ze de voorkeur geven aan warme en vochtige lucht. Het kan hier in Nederland moeilijk te bereiken zijn, maar de plant gedijt nog steeds in een normaal binnenklimaat.
Hoewel de plant van een lichte standplaats houdt, mag hij niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, omdat hij dan in de bladeren kan steken. Plaats hem daarom op een plek waar veel indirect licht is en waar de temperatuur tussen de 18 – 22 ° C ligt.
Alocasia houdt niet van kou, dus let op tocht door ramen en deuren. De bladeren van de plant kijken naar het licht, dus het is een voordeel om uw Alocasia met regelmatige tussenpozen te draaien zodat de plant niet scheef groeit.
Sommige Alocasia-planten vouwen hun bladeren in de winter samen. Dit hoeft niet per se omdat de plant dood is, maar vaak omdat de plant in winterslaap gaat. Hier moet je de winter spaarzaam water geven zodat de plant niet volledig uitdroogt, en vaker gaan water geven als de plant weer uitschiet.
Irrigatie en kunstmest
Alocasia moet regelmatig worden bewaterd met water op kamertemperatuur, zodat de grond nooit volledig uitdroogt. Het kan een voordeel zijn om de plant van tijd tot tijd te besproeien – met een vernevelaar of onder de douche.
Als je de Alocasia te veel water geeft, kan het uit de bladpunten beginnen te druppelen. Dit heet guttatie en verdwijnt weer als je de hoeveelheid water die je de plant geeft vermindert.
Alocasia profiteert van de toevoeging van vloeibare mest in verband met irrigatie gedurende het groeiseizoen. De aanbevolen doseringsverhouding kunt u altijd zien op het mestproduct.
Alocasia ‘Polly’
Alocasia ‘Polly’ wordt gekenmerkt door zijn zeer decoratieve bladeren in diepgroene tinten met lichte aftekeningen en paarse stengels. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en wordt doorgaans tussen de 25 – 40 cm hoog.
‘Polly’ is dus een nogal andere kamerplant qua uiterlijk en zal zeker opvallen tussen je andere planten met zijn charismatische en bewonderenswaardige bladeren.
Alocasia ‘Macrorrhiza’
Alocasia ‘Macrorrhiza’ wordt gekenmerkt door zijn grote, donkergroene en glanzende bladeren die hartvormig en golvend aan de rand zijn. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en kan tot 150 cm hoog worden.
‘Macrorrhizoa’ wordt vanwege zijn uiterlijk ook wel Vikingschild en Afrikaans masker genoemd, en het voegt gegarandeerd drama toe aan je decor.
Alocasia ‘Zebrina’
Alocasia ‘Zebrina’ wordt gekenmerkt door zijn grote, glanzende en hartvormige bladeren en door zijn zebrastrepen. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt doorgaans 40 – 60 cm hoog.
‘Zebrina’ heeft een exotische en volstrekt unieke uitstraling, wat het decor karakter geeft. Door de hoogte van de plant doet hij het best goed als hoekplant waar hij ruimte heeft om te groeien.
Alocasia ‘Lauterbachiana’
Alocasia ‘Lauterbachiana’ wordt gekenmerkt door zijn rechtopstaande, lange en golvende bladeren, die een donkergroene bovenzijde en een donkerrode onderzijde hebben. De plant komt oorspronkelijk uit Indonesië en Nieuw-Guinea en wordt doorgaans tussen de 20 – 30 cm hoog.
‘Lauterbachiana’ heeft een extravagante en exclusieve uitstraling, waarbij de onderkant en bovenkant van de bladeren in mooi contrast met elkaar staan.