Of het nu tijdelijk is omdat je een stekje wil laten wortelen of dat je ervoor kiest om je plant for ever in het water te laten staan: het ziet er beide geweldig uit!
Als je eenmaal doorhebt hoe leuk het is om plantjes te verzorgen, dan is de kans groot dat je huis langzaam maar zeker verandert in een echte urban jungle. Want zeg nou eerlijk, wat moet je met één plant? Right. Hoe meer hoe beter, hoe groener hoe mooier. En daarom volgen wij met liefde de laatste trend op plantengebied op. Wat dat is? Simpel: je zet je (kleine) plantjes niet in de aarde, maar in een glaasje/vaasje met water. Staat schattig, maar het is ook nog functioneel. We praten je bij.
De afgelopen jaren is deze ‘trend’ alleen maar populairder geworden en je hebt ‘m inmiddels op Instagram vast wel gespot: kleine plantjes die in een mini-vaasje met water staan. Zo ‘hoort’ het natuurlijk niet per se, maar het heeft een functie: het is voor sommige planten namelijk de ideale manier om ze te stekken.
Nog nooit van stekken gehoord? Dit is hoe je het noemt als je een stukje van een plant of bloem gebruikt om er een nieuwe plant uit te laten groeien. Het verschilt per plant welk stukje je hiervoor het beste kunt gebruiken, maar vaak voldoet een stukje van de stengel van een plant.
Heb je een stekje bemachtigd? Zet hem dan in een klein vaasje of glaasje met vers water. Zo geef je jouw stekje de kans om te wortelen (worteltjes aan te laten maken), zodat je ‘m later in de aarde kunt zetten. Niet alleen is dit de way to go als je een plantje vanuit een stekje wil laten groeien, maar het ziet er ook nog eens heel leuk uit. En precies dat is de reden dat mensen er soms voor kiezen om een plant definitief niet in een pot te zetten, maar in een vaas.
Als je planten op water laat groeien, heet dit hydroponie. Voor je hiermee aan de slag gaat, is het wel zo handig om even te checken welke plantjes hier lekker op gaan en welke toch echt een beetje aarde nodig hebben.
Een aantal planten die goed in water groeien zijn:
- Lepelplant
- Rozemarijn
- Lavendel
- Basilicum
- Anthurium
- Klimop
- Monstera
- Philodendron
- Een advocadopit
- Salie
- Geranium
- Graslelie
Dat wil niet zeggen dat er niet nog veel meer soorten zijn die je prima in een vaas met water kan laten groeien. Doe je research en check even of dit voor de plant van jouw dromen een goed idee is. You never know!
Stekje op water
Je kunt kiezen voor een stekje van deze plant. Deze kun je pikken van iemand met een volgroeide variant van deze plant of zelfs online kopen. Dit is een milieuvriendelijke manier van het houden van planten, omdat je ze vanaf kleins af aan zelf laat groeien. Hier komen geen kwekers of kilometers reizen aan te pas, because you do all the work. Let wel: het duurt even tot je in dit geval een grote, volwaardige plant hebt. Maar geloof mij: het is het helemaal waard als je een mini (stukje) plant uiteindelijk hebt uit laten groeien tot een mooie, volle plant.
HOW TO:
Vul een klein vaasje of glaasje met vers water en zet je stekje erin. Let op: wat voor stekje je ook gebruikt, zorg dat eventuele blaadjes nooit onder water staan. Mocht dit wel het geval zijn, kun je die blaadjes er beter afhalen.
Vervolgens is het een kwestie van wachten! Een stekje zonder wortels doet er in de meeste gevallen echt wel even over om daadwerkelijk te wortelen, dus geduld is een schone zaak. Als je stekje eenmaal wortels van een paar centimeter heeft, kun je ervoor kiezen om je stek in de aarde te planten, maar op water laten staan is – laten we eerlijk wezen – net zo leuk!
VERZORGING
Meestal voldoet het om eens in de week het water te verversen. Wel is het slim om te kijken wat dit met je stekje doet, omdat sommige soorten het juist fijn vinden om wat langer in hetzelfde water te staan. Dat heeft te maken met voedingsstoffen die in het water terechtkomen (en verdwijnen zodra jij een vers vaasje met water neerzet).
Ook goed om in de gaten te houden is de kleur van jouw stekje. Het is een slecht teken als jouw stekje bruin of zelfs zwart wordt. Dat betekent dat ‘ie aan het rotten is en dat probleem lost zich niet vanzelf op. Wat je in dit geval het beste kunt doen, is het water van je stekje verversen en het glaasje goed schoonmaken. Snijd met een schoon (!) mes het bruine stukje van je stekje af tot ‘ie weer helemaal groen is. Zorg dat je het rotte gedeelte niet aanraakt met je schone mes, want dan zou je stekje zomaar eens opnieuw kunnen gaan rotten.
Plant op water
Je kunt er ook voor kiezen om een volwaardige plant op water te zetten. Koop deze dan bijvoorbeeld bij het tuincentrum of check of er in een plantenasiel nog iets staat wat past bij jouw smaak.
HOW TO:
Haal de plant uit de pot waarin je ‘m koopt en veeg voorzichtig met je handen de aarde van de wortels af. ‘Klop’ voorzichtig de grove restjes aarde eraf en spoel de wortels nog even goed na.
Als de wortels schoon zijn, zet je jouw plant in een doorzichtige vaas gevuld met water. Tip: bronwater is het beste hiervoor, omdat daar weinig kalk in zit. Als je jouw plant in kraanwater zet, kun je hier het beste een klein beetje plantenvoeding aan toevoegen. Zorg er ook in dit geval voor dat er geen blaadjes zijn die het water raken.
VERZORGING
Qua verzorging is een plantje op water ontzettend makkelijk. Je hoeft alleen maar in de gaten te houden of er nog genoeg water in de vaas zit. Als er te weinig water in je vaas over is gebleven, vul je dit een beetje bij. Daarnaast is het belangrijk om het water regelmatig te verversen. Doe dit om de 3/4 weken.
Geschreven door: Bente de Bruin en Anne Berendes
Bron: Cosmopolitan.NL