Je bent helemaal happy de peppy met je mooie planten! Je verzorgt ze goed, geeft ze plantenvoeding en praat lief tegen ze en ineens…. BAM! Ongedierte in je planten! Jij en je planten zijn nu ongelukkig. Dit willen we niet, dus wij gaan je een handje helpen!
Hoe komt ongedierte in de kamerplanten?
Bijvoorbeeld via kleding, schoenen of de wind komen deze kleine beestjes binnen. Een aantal beestjes hebben ook vleugeltjes en vliegen naar jouw planten toe. Als een plant een iets mindere weerstand heeft is deze sneller vatbaarder voor ongedierte.
Hoe voorkom je deze beestjes?
Helemaal voorkomen is lastig. Wel kun je jouw planten in een goede conditie houden zodat ze minder vatbaar zijn. Zorg er dus voor dat je planten op een tochtvrije plek staan met de juiste hoeveelheid licht. Geef ze vooral niet teveel water. De meeste ongedierte houdt niet van een hoge luchtvochtigheid, dus je planten besproeien is altijd een goed idee. Voer zo nu en dan een planten-check uit. Keer regelmatig de blaadjes om, zo kun je ze goed checken op ongedierte.
Veel voorkomende beestjes
- Bladluis: dit zijn groen/gele beestjes. Ze zitten vaak op stengels of op het blad. Het blad krult vaak om als er zich luizen bevinden.
- Dopluis: dit zijn groene of bruine dopjes die zich bevinden op de stengels of op de bladnerven. Ze scheiden veel honingdauw af.
- Wolluis: zijn te herkennen aan kleverige wolachtige pluisjes. Ze zitten vaak op de stengels, bij de bladnerven en in de bladoksels. Ook deze luizen produceren honingdauw.
- Schildluis: deze luizen bevinden zich op de stengel of aan de onderkant van de bladeren en hebben bruin/grijze schildjes. De bladeren krijgen vaak rood/bruine vlekken.
- Trips: zijn kleine, dunne, groen/witachtige beestjes met vleugels. Ze prikken kleine gaatjes in het blad. Aangezien deze beestjes dus kunnen vliegen kunnen ze snel je planten besmetten.
- Witte vlieg: hele kleine witte vliegjes die zich op de bladeren bevinden. Deze vliegjes zorgen voor omkrullende en misvormde bladeren.
- Rouwvlieg: deze kleine zwarte vliegjes komen op vochtige potgrond af en leggen hier eitjes in.
- Spintmijt: is te herkennen aan fijn spinsel aan de onderkant van de bladeren. Een droge lucht trekt vaak spintmijt aan.
Wat nu te doen?
- Zet je besmette plant(en) in quarantaine! Heel belangrijk om te doen i.v.m. verdere besmetting van andere planten te voorkomen. Het is aan te bevelen om je plant tijdelijk buiten te zetten indien mogelijk door weersomstandigheden of ruimte.
- Probeer er achter te komen welke beestjes jouw plant heeft. De aanpak verschilt namelijk per soort.
- Verwijder zoveel mogelijk besmette delen van de plant bijvoorbeeld door te snoeien of met een vochtige doek het ergste te verwijderen.
- Geef je plant een lauwe douche. Door de straal kun je al veel beestjes verwijderen. Dit werkt trouwens preventief ook erg goed.
- Is het hardnekkig? Er zijn verschillende soorten sprays, zowel gekochte als zelfgemaakte. Behandel je plant zo snel mogelijk en blijf dit herhalen totdat de plaag weg is. Lees altijd goed het etiket van het bestrijdingsmiddel!
- Vergeet ook niet de sierpotten waar de kamerplanten in te staan goed schoon te maken.
- Is de plaag eindelijk weg? Yes! Maar blijf je planten goed checken! Zo ben je er op tijd bij als er weer nieuwe beestjes zich voordoen.
Zwakke planten
Krijg een bepaalde plant steeds weer een plaag te voortduren? Dit is een teken dat je plant erg zwak is en het steeds moeilijker krijg om er boven op te komen. Zijn je andere planten nog wel gezond? Dan kun je er voor kiezen om deze plant te vervangen. Dit ook om je andere planten te beschermen.
Luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is trekt dit sneller ongedierte aan op jouw planten. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door je planten af en toe te besproeien met (regen)water en door je planten dichterbij elkaar te zetten. Op deze manier blijft de vocht hangen tussen de planten (net zoals in de jungle).
Wij hopen natuurlijk dat jij zo’n geluksvogel bent die weinig of geen ongedierte bij de planten heeft. Maar mocht het wel zo zijn, weet jij nu hoe je het moet aanpakken.
Heb je vragen? Stuur ons gerust een bericht zodat we jouw kunnen helpen.
Veel succes!