Kamerplanten het beste verzorgen
Je wil je interieur een groene make-over geven en je hebt prachtige kamerplanten gekocht. Maar hoe zorg je ervoor dat je planten gelukkig en gezond blijven? Wij helpen jouw een handje.
Water geven
Klinkt heel easy peasy, maar dat is het niet! Iedere plant heeft andere behoeftes en dus andere verzorging nodig. De ene plant staat meer in de schaduw en de andere juist meer in de zon. Hierdoor is de waterbehoefte ook anders. Er zijn zelfs speciale apps ontwikkeld die aangeven welke plant hoeveel water nodig heeft.
Heb je op de beneden en boven verdieping van je huis planten staan? TIP: zet beneden en boven een gieter neer. Zo word je er aan herinnert dat je af en toe de planten moet water geven en hoef je niet met een gieter naar boven te sjouwen.
Plantenvoeding
Is dit echt nodig? Ja, dit is zeker nodig en onmisbaar in de verzorging van jouw planten. Je planten overleven zonder ook prima maar met de voeding zullen ze zich beter voelen vooral in het groeiseizoen. Hierbij heeft de plant extra energie nodig om nieuwe bladeren aan te maken.
Het is wel belangrijk dat je op de goede momenten plantenvoeding geeft. Dus alleen tijdens het groeiseizoen (dit is ongeveer van maart tot oktober). Lees het etiket goed en geeft de juiste hoeveelheid. Teveel voeding werkt averechts.
Wil je meer weten over plantenvoeding? Lees dan de blog www.stekjesbrief.nl/plantenvoeding
Op zoek naar plantenvoeding? Dan heb je hier aan het goede adres. Ga naar het kopje ‘webshop’ en dan naar ‘plantenvoeding’.
Luchtvochtigheid
Veel planten die wij in de huiskamers hebben staan, komen van oorsprong uit de jungle. Ze leven onder de bomen en vangen daarvoor veel vocht op. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in huis een stuk lager. Om jouw planten zich happy te laten voelen kun je de luchtvochtigheid iets verhogen.
Met een plantenspuit kun je de bladeren van je planten nat spuiten. Maar je kan ze bijvoorbeeld ook buiten zetten tijdens een regenbui. Luchtbevochtigers zijn ook top. Deze vul je met water en zet ze tussen de planten. Op deze manier vernevelt hij fijne druppels tussen de planten.
Licht
Zoals hierboven al vermeld staat, houdt de ene plant van zon, halfschaduw of schaduw. Houdt hier rekening mee. Een plant die graag in de schaduw staat maar op een zonnig plekje word gezet zal snel ongelukkig worden. Dit is vaak te zien aan bruine en slaphangende bladeren. Andersom gebeurt dit ook. Planten die graag zonlicht willen hebben en die je in de schaduw zet.
TIP: Kijk van te voren welk plekje je hebt voordat je een plant koopt. Dus heb je een plekje in de schaduw? Ga dan kijken naar planten die hier van houden.
Verpotten
Je koopt een klein plantje maar al snel groeit hij uit zijn potje. Dus verpotten maar! Belangrijk onderdeel in de verzorging. Bij een te kleine pot zit het wortelgestel tegen de pot aan waardoor de plant niet meer verder kan wortelen maar ook niet meer genoeg vocht kan opnemen.
Er zijn vele manieren. Het beste is een binnen pot te gebruiken en daarom heen een mooie sierpot. Hierdoor kan het vocht weglopen als je bijv. een keer teveel water hebt gegeven. Mocht je alleen de sierpot willen gebruiken, dat kan! Gebruik dan hydrokorrels onderin je pot. Deze neemt ook het overige vocht op zodat je plant niet kan verdrinken.
TIP: Ben je een fanatieke verzorger? Neem dan teracotte potten. Deze verdampen sneller vocht. Mocht je een keer teveel water geven dan is dat niet een ramp.
Ruimte
Dit klinkt logisch maar sommige planten hebben naar mate ze groter worden meer ruimte nodig. In de hoogte maar vaak ook in de breedte. Wanneer een plant niet voldoende ruimte heeft zal dit de groei beïnvloeden.
Planten-check
Ook een belangrijk onderdeel is om zo nu en dan jouw planten even te checken. Ongedierte zoals rouwvliegjes, trips, luis etc. ligt soms op de loer. Als je ontdekt dat één van je planten een plaag heeft kun je dit snel aanpakken en erger voorkomen.
Meer weten? Binnenkort komt er een blog online over ongedierte in kamerplanten.
Auteur: Martine de Jong