Ongedierte deel 2: Dopluizen en witte vliegen
Inhoudsopgave
De Dopluis
Verspreiding door: huisdieren, wind, kleding, vogels en insecten
Deze vervelende bezoeker kun je herkennen aan een hard schild. Dit schild heeft vaak een bruine kleur, maar ze kunnen ook lichtgelig zijn. Een jonge dopluis is platter en lichter van kleur. Zodra de dopluis ouder is en zich vermenigvuldigd heeft dan draagt het vrouwtje de eitjes onder haar schild mee tot deze uitkomen. De uitgekomen eitjes worden ook wel crawlers genoemd. Deze crawlers zijn actiever dan de volwassen dopluizen en kruipen over de hele plant. De volwassen dopluizen zitten voornamelijk stil en bevinden zich meestal op de nerven van het blad of op de stengel van de plant.
De dopluis wordt ook vaak verward met de schildluis omdat ze erg op elkaar lijken. Desondanks zijn er duidelijke verschillen. Een schildluis zit niet vast aan haar schild, maar een dopluis wel. Ook zijn schildluizen iets kleiner (namelijk 1 tot 3mm groot) dan dopluizen (zo’n 4mm groot).
Schade
Zoals veel andere ongewenste plantenzitters zuigt de dopluis voedingsstoffen uit de plant. Hierdoor ontstaan groeiremmingen, verkleuringen en uiteindelijk bladuitval. Ook produceert ze honingdauw. Maar wat is dat nou eigenlijk? Het antwoord daarop is; Honingdauw is een kleverig goedje dat schimmels kan vormen op de bladeren. Dit ontstaat doordat de dopluis te veel suikers opneemt van de plant. De schimmel die op het blad komt staat bekend als roetdauwschimmel/roetdauwvorming en verspreidt zich snel. In kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk voor de plant, maar grote hoeveelheden zullen de fotosynthese hinderen. Uiteindelijk zal de plant hierdoor zwakker worden en daardoor stoppen met groeien.
Weg ermee!
Oké, nu je weet hoe je de dopluis kan herkennen en wat die allemaal doet, is het tijd om een einde te maken aan deze ellende. Hier een paar tips:
– Â Mocht je dit nog niet gedaan hebben, zet dan je plant in quarantaine om verspreiding te voorkomen.
– Afwasmiddel kunnen dopluizen niet waarderen, sterker nog, hier gaan ze dood aan. Doe daarom flink wat water in je plantenspuit en meng dit met een scheutje afwasmiddel en een eetlepel keukenolie. Spuit hiermee de dopluizen in, maar ook de rest van de plant ter preventie. Herhaal dit om de paar dagen tot ze weg zijn.
–  Heb je een kleine plant met dopluis? Dan kun je proberen het deel van de plant (of de hele plant) met dopluizen zo’n 15-12 minuten onder water te houden. Hierdoor verdrinken ze en is de plaag in 1 keer weg.
– Alcohol is nog zo’n middel dat de dopluis niet waardeert. Doordrenk een doekje of watje met alcohol en wrijf alle dopluizen hiermee in. Na ongeveer 10 tot 20 seconden kun je ze van het blad afhalen. Zorg er wel voor dat je geen zoete alcohol gebruikt, dit zorgt namelijk voor schimmels.
Voor meer tips kun je natuurlijk online kijken. Er zijn vele chemische middelen te vinden naast de huis-, tuin-, en keukenmethodes. In onze shop kun je Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Polysect Spray vinden. Dit werkt niet alleen goed tegen dopluizen maar ook tegen bladluizen, wolluizen, schildluizen en spintmijt!
De witte vlieg
Verspreiding door: vliegen
Hoe de witte vlieg eruitziet is aardig vanzelfsprekend. Naast klein, wit en driehoekig, zijn ze ongeveer 1 tot 3 mm  groot. Wanneer ze bij je in huis getrokken zijn, zul je ze vrij snel opmerken als witte stipjes op de bladeren van je plant. Mocht je plant jonge bladeren hebben, dan zitten ze hoogstwaarschijnlijk daarop. Zodra je de plant heen en weer schudt zullen ze als een wit wolkje opstijgen, makkelijk te spotten dus!
Je zal het overigens niet zo snel denken, maar de witte vliegen zijn nauw verwant aan blad- en wolluizen. Wat verder handig is om te weten, is dat ze overdag actief zijn en vaak in groepjes gevonden worden. Ook is er goed nieuws, de kans dat je ze in huis tegenkomt is niet heel groot, aangezien de meeste soorten van de witte vlieg enkel op groente- en fruitgewassen te vinden zijn. De kamerplanten die het gevoeligste zijn voor de witte vlieg, zijn die met zachte bladeren.
Schade
De witte vlieg zit op je groene vriend omdat zij voedingsstoffen nodig heeft. Deze voedingsstoffen zuigt de witte vlieg uit je plant. Je plant zal hierdoor gele bladeren krijgen, die na een tijdje eraf zullen vallen door het gebrek aan voeding.
Daarnaast kan de witte vlieg met haar giftige speeksel de plant aantasten door het verspreiden van virussen. Maar dat is nog niet alles, ze laat ook nog eens honingdauw achter op de plant. Het effect hiervan is dat je plant zwakker wordt en uiteindelijk stopt met groeien.
Weg ermee!
Het bestrijden van deze witte opdonder kan vrij lastig zijn, maar we hebben een aantal tips voor je om ze zo snel mogelijk weg te krijgen:
– Gebruik een krachtige plantenspuit, tuinslang of douchekop en spuit de witte vliegjes van je plant af met koud water.
– De witte vlieg heeft ook een aantal natuurlijke vijanden. Sluipwespen, spinnen, libellen en lieveheersbeestjes zullen de witte vliegen met liefde voor je weghalen. Dus heb jij een huisspin die je tijdelijk naar je plant kan verhuizen? Dan is dat wellicht de oplossing.
– De roofwants ‘Macrolophus pygmaeus’ is ook een natuurlijke vijand van de witte vlieg. Deze kun je online bestellen. Deze eten alles op van de witte vlieg wat ze vinden kunnen en houden het meest van de eieren en larven. Mocht je daarnaast ook last hebben van spint, tripsen, bladluizen of motten, dan zal deze roofwants ook goed van pas komen, want die eet hij ook voor je op. Naast de roofwants kun je ook sluipwesppoppen en lieveheersbeestjes online kopen, dus genoeg keuze wat betreft de natuurlijke vijanden!
– Gele stickers en gele vangplaten kunnen een gedeelte van de vliegen vangen. Maar vergeet niet dat dit enkel symptoombestrijding is. Ze zullen door een gele sticker dus niet helemaal verdwijnen!
Er zijn  online natuurlijk nog veel meer methodes, tips, huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de witte vlieg te bestrijden, zoek hier vooral naar wanneer je er meer over wilt weten.
Voorkomen is beter dan genezen
Een ongewenste bezoeker kun je natuurlijk niet altijd voorkomen, maar een plaag kun je zeker vermijden. Controleer je planten daarom regelmatig op ongewenste bezoekers. Een handig moment kan bijvoorbeeld tijdens het watergeven zijn. Kijk hierbij dan op en onder het blad. Een goed hulpmiddel hiervoor is een loep of een zaklamp zodat je de beestjes beter kan spotten. De eieren van de witte vlieg zitten aan de onderkant van een (vaak jong) blad. Wanneer je deze ziet zitten, Â kun je het beste het blad er helemaal afhalen.