Jouw kamerplanten zijn zo goed aan het groeien maar eigenlijk groeit hij nu wel een beetje uit zijn jasje. Dus tijd voor een nieuwe pot (sierpotten). In deze blog lees je o.a. tips en leggen we je uit hoe je het beste jouw groene rakker kunt blij maken met zijn nieuwe pot.
Nieuwe pot kiezen
Kies een pot 20% groter dan waar hij nu in zit. Hierin heeft hij weer voldoende ruimte om weer te kunnen wortelen en om te groeien. Staat jouw kamerplant in een plastic binnen pot kies dan hierbij ook weer één die 20% groter is dan de vorige pot.
Het voordeel van een plastic binnen pot is dat er overtollige water in de sierpot blijft staan zodat de plant niet kan verdrinken. Het gebruik van hydrokorrels is aan te raden wanneer je de plant rechtstreeks in de pot zet. Deze korrels zorgen voor een goede waterafvoer zodat je plant niet snel kan verdrinken.
Potgrond
Voeg altijd bij het verpotten een nieuwe laag potgrond toe op de bodem en vul deze zo nodig aan rondom de plant. In nieuwe potgrond zit weer voeding die je plant nodig heeft na het verpotten om weer sterk verder te kunnen wortelen.
Kies voor goede potgrond die voor jouw kamerplant van belang is. Zoals Cactusgrond, Orchideeëngrond, Palmengrond etc. Iedere plant heeft weer andere behoefte zoals bepaalde voedingswaarde of luchtigheid. Een vetplant of cactus heeft een goed waterdoorlatende grond nodig waarbij zand is toegevoegd. Maar een palm heeft een mengsel nodig van turf, turfblokjes, turfstrooisel en terracottem. Hierdoor droog de grond minder snel uit. Houdt dus goed rekening met de plant die jij gaat verpotten en laat je hiervoor adviseren door een specialist.
De ideale periode
Je kunt jouw kamerplanten het beste verpotten in het voorjaar, tussen maart en juni. Dit is de beste periode omdat planten tijdens deze periode meer energie krijgen en sterker zijn om dit klusje aan te kunnen. Heb je bloeiende kamerplanten? Verpot deze dan na de bloeiperiode. Mocht je dit doen tijdens de bloei dan kan dit leiden tot een kortere bloeiperiode.
Uiteraard zijn er uitzonderingen. Mocht je plant zijn gevallen of ziek zijn en is het nodig om hem per direct te verpotten dan is dit aan te raden. Probeer het verder zoveel mogelijk te rekken tot het voorjaar.
Hoe zie je wanneer een plant verpot moet worden?Â
- De plant stops met groeien en het blad verkleurt. Het verkleuren van het blad kan meerdere redenen hebben bijv. te veel of te weinig licht, te veel of te weinig water. Maar ook wanneer de plant geen ruimte meer heeft om te groeien.
- De wortels komen door de binnen pot heen. Til je plant een keer uit zijn sierpot en soms zie je de wortels door de pot heen groeien. Dit is dus zeker een goede reden om je plant te verpotten.
- De plant valt om, omdat hij niet voldoende aarde meer heeft. Sommige planten groeien behoorlijk de hoogte in. Wanneer ze in een ‘klein’ potje staan, zijn de stelen te zwaar en is het tijd om te plant in een grotere pot te zetten.
- Er zitten nieuwe stekjes bij de moederplant. Dit is natuurlijk erg leuk. Je moederplant maakt plant baby’s aan! Maar er is niet ruimte voor de hele familie dus er zullen een aantal kleintjes in een andere pot moeten. LET OP! Wacht tot de baby plantjes genoeg wortels hebben aangemaakt om zelfstandig in een potje te kunnen staan.
- De potgrond droogt te snel uit. Dit zie je doordat je vaker moet water geven dan normaal. Oude potgrond is soms aan vervanging toe ook als je plant nog prima in zijn pot kan blijven staan. Haal dan je plant uit de pot en maak de wortels vrij van aarde, voeg nieuwe potgrond toe en zorg dat de plant weer stevig in zijn pot staat.
Verpotten in dezelfde maat pot
Het kan voorkomen dat je plant al een maximale grootte heeft bereikt of je bijvoorbeeld geen plek hebt voor een grotere pot. Maar deze plant heeft af en toe ook extra zorg nodig. De potgrond verliest zijn luchtigheid en vochtabsorberende werking en daarom is het belangrijk om ook deze planten nieuwe potgrond te geven. Haal de plant uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde rond het wortelgestel. Breken er een paar wortels af, geen paniek dit kan de plant prima aan. Probeer wel zo weinig mogelijk wortels te beschadigen. Daarna zet je de plant terug in de verse aarde en geef hem gelijk water. Je plant zal zich nu weer gaan wortelen in de nieuwe aarde en op deze manier heb je toch je plant verpot zonder hem in een grotere pot te zetten.
Direct in de sierpot
Er zijn verschillende manieren om te verpotten. Eén daarvan is de plant direct in de sierpot te plaatsen. Hier zitten een aantal nadelen aan. Doordat er aarde tot aan de bodem van de pot zit loopt hier al het overtollige water naar toe. De aarde bovenop de pot kan droog aanvoelen terwijl onderin de pot de wortels onder water staan. Hierdoor vormt zich wortelrot en als dit in een gevorderd stadium is kan je plant dit vaak niet meer overleven.
TIP: wil je toch gebruik maken van deze methode dan is het gebruiken van terracotta potten verstandig. Hierin zit onderin een gat waardoor het overtollige water kan weglopen en de pot laat ook via de zijkanten vocht door zodat de plant niet te lang vochtig blijft.
Ook het gebruiken van hydrokorrels is aan te raden. Deze kleikorrels dienen als een drainagelaag onderin de pot.
Gebruik een binnenpot
De beste methode om te verpotten blijft het gebruik maken van een binnenpot. Bij aanschaf zit de plant hier al in. Mocht je gaan verpotten zoek dan een binnenpot die iets groter is. Door deze manier loopt het overtollige water dus via de binnenpot in de sierpot. Hierin blijft het staan en kun je het er weer uit gieten.
TIP: mocht de binnenpot teveel wegzakken, breng dan een laag hydrokorrels aan.
Heel veel succes met het verpotten van jouw groene rakkers!